Tuesday, 24 November 2009

hari paling bahagia


aku rasa sangat bahagia hari ni sebab segala kerisauan yang melanda diri aku selama ini sudah menjadi kenangan yang terindah dalam hidup aku bila aku dapat tahu yang aku layak masuk tahun 2 semesta 1 tahun hadapan...happy sangat2 sebab aku dah berjaya buktikan aku mampu buat semua ni walau pelbagai dugaan yang datang melanda...satu perkara lagi yang membuatkan aku aku rasa gembira hari ni ialah aku dapat balik kampung malam ni...aku tak sabar nak jumpa kawan2 yang aku rindu selama ini....sok pagi bleh la jumpa dieorang...bestnye...xsabar la nak jumpa korang sume harap korang sabar menanti kepulangan aku...so ini bermakna bermulalah saat2 paling bahagia dalam hidup kami esok....rindu sangat ngan korang....aku happy giler dapat balik umah...sabak here i come.....

happy sangat


hari ni aku rase happy sangat sebab esok aku dah dapat balik kampung kesayangan aku...aku tak sabar nak jumpa kawan2 aku yang aku rindu sangat2...tapi esok aku masih lagi rase berdebar-debar sebab esok ialah hari penentuan sebab esok keputusan ujian sumatif bagi sesi julai-disember 2009 akan diumumkan...harap2 aku dapat keputusan yang baik agar aku dapat bercuti panjang..anyway klinikal dah habis...selesailah kerje aku di jabatan kecemasan HOSPITAL SULTANAH BAHIYAH.pengalaman yang aku dapat kat hospital ni akan aku simpan ia sebagai memori yang terindah.walau pahit akan aku jadikan ia sebagai pengajaran agar aku tidak mengulangi kesalahan yang sama...maklumlah student mestilah ade yang wat salah..sedangkan pakar pon wat salah inikan kami yang masih belajar..pape pon aku tak sabar nak balik malam esok...kawan2 tunggu kepulangan aku ye...sabak here i come to you....i will be back...

Sunday, 22 November 2009

ape nak jadi...


aku tak tahu kenapa ngan aku hari ni...aku letih sangat keje ari ni sebab kene standby sampai kol 4 petang...sepatutnya aku bleh balik kol 2 lagi tapi sebab pakar suh aku handle 1 pesakit ni,so aku handle la...tp takpe la dah memang tugas kau..ari ni aku tersilap lepas geram aku kat borhan...aku rase die akan kecik ati ngan kata2 aku ari ni yang agak pedas...tapi ni sume bukan sebab ape...aku buat sume ni demi kepentingan die jugak...aku tak nak tengok die menyesal kemudian hari...tapi takpe la...aku telefon che'ngah la ari ni sebab nak release tension...kalu dapat dengar suara die sejuk la skit aku kat sini...aku bukan ape,aku dah terlampau rindu kat dey all..so aku kol la bagi lepaskan sikit kerinduan aku kat dey all...aku dah cuba kol borhan beratus kali tapi tak dapat....aku tension sangat ari ni tapi takpe lah sebab dah ade yang mengubatinya...so pape hal pon aku dah ok skang ni...cuma tinggal 3 hari je lagi nak balik jumpa dey all...harap korang tunggu aku ye....borhan aku mintak maaf pasal tadi harap ko tak ambik hati sangat ya...aku nak ko berjaya bukan saje2 nak marah kat ko...anyway...all the best....

Saturday, 21 November 2009

entah kenape aku macan ni...




aku tak tau la pe nak cakap ari ni..tp aku nak share la skit crita untuk ari ni....smalam aku tidor kol 10 mlm and then aku tersedar jam 4 pagi aku bangun maen game...pastu aku cuba tidor balik tapi aku tak dapat tidor sampai skang ni...aku tak tau la knape...ari ni aku hampir nak bakar rumah la...bau hangit satu rumah sebab aku panaskan biskut dalam microwave tapi aku tak tau la macam mane bende ni bleh jadi sebab aku tengok pinggan dalam tu hancur dan asap hitam keluar..aku ape lagi aku gelabah la...so aku bukak sume kipas yang ade dalam umah..tetiba mak cik aku tersedar sebab bau yang kurang menyenangkan itu...naseb baik die tak marah...selamat aku..ari ni keje aku sedikit bosan la sebab takde pesakit and asyik kene marah je ari ni....tp takpe la sebab lagi 3 hari je aku kat dalam emergency department...pastu aku dah boleh balik kampung la...rindu ngan kawan2 aku terutamanya borhan ngan che'ngah sebab die orang ni la yang slalu ade ngan aku bila aku bosan dan aku ade masalah...tunggu ye aku dah nak balik umah ni....bestnye dapat jumpe korang sume...tak sabar rasenye......

Thursday, 19 November 2009

perasaan aku


aku tak tahu nak terangkan macam mane perasaan yang aku rase sekarang ni...sebab perasaan aku sangat bercelaru sekarang...rase sedih ade,takut ade,gembira ade...dan macam2 lagi perasaan yang aku alami...hari ni aku dapat satu kes baby...umur die 1 tahun.die comel sangat tapi kesian kat dia sebab jari die hampir putus sebab tersekat dekat basikal abng die mase main dalam stor kat umah die..aku sedih la ngan dak ni sebab ayah die takde..so aku jage die bagi rawatan rapi dari mula hingga die masuk ke wad...pastu aku dapat pangillan dari ambulans pulak so aku ikot la ambulans pergi ambil pesakit kemalangan...mase nak pergi sane aku rase nak muntah sebab pening sangat oleh kerana ambulans laju sangat...sampai je sane ade 3pesakit....2 teruk dan 1 kes biasa..kami ambik wat balik hospital...tapi dalam perjalanan.memang perit sebab pening nak muntah,baju aku sume berdarah...terumbang ambing sebab van laju...jatuh entah bape kali...tapi ok la sebab ini pengalaman aku dan tanggungjawab aku sebagai ASST.MEDICAL OFFICER....pape pon aku dah buat yang terbaik...harap borhan ngan dehe pon same...aku doakan mereka buat yang terbaik untuk SPM...all the best...

Wednesday, 18 November 2009

ape nak jadi ngan aku



aku tak tau la ape nak jadi ngan aku ni...makin hari makin aku xpaham ngan life aku...entah la...kalu pikirkan balik aku rase macam aku ni tak brape betol la...psiko la skit...tapi abaikan lah bende tu sebab aku ade crite yang lagi best...ari ni aku keje kat bilik prosidure.best la sebab tak ade ganguan...aku pikir aku je yang best ari ni tapi aku hampir terlupa pasal sahabat aku yang sedang berlawan mati-matian ngan SPM ni...borhan bagi tau aku exam SPM susah skit...tp aku yakin dey all dapat buat punya sebab aku dah meletakkan harapan 100% kat dey all...cume tinggal semangat dari diri sendiri je la ...pape hal pon u all are the best ...aku percaye ngan korang...bese la bende tu amat penting ngan diri kita sebab ia menentukan mase depan kita...harap2 korang lagi berjaya dari ape aku dapat..aku tumpang gembira kalu kamu sume macam tu...all the best my friend...semoga TUHAN memberikan rahmatNya kepada kamu sume...all the best...tunggu lah aku balik sebab aku dah nak balik ni...lagi bape ari je lagi aku nak balik...tak sabar nak balik jumpa korang..rindu sangat2 ngan korang....

Tuesday, 17 November 2009

luahan hati aku....


aku tak tahu nak luah macam mane hari ni...cuma hari ni aku memang nak marah kat dak pempuan sbb perangai die macam sial je...wat sakit ati aku je...kalu nak blajar sdiri xnak share ilmu, pergi dok dalam hutan la,bukak skolah sdiri...bleh blah la bdk macam ni memang aku benci sangat2...aku xtau la nak wat pe lagi tapi xpe la asal aku ni masih tabah and kuat lagi...tunggu je sebab aku akan balas lagi teruk...anyway aku dengar la keluhan borhan tadi..ade la crite sal takut nak masuk exam...bende tu biasa sbenarnye sebab aku pon rase cam tu gak dulu tp asal hati kita dah sedia nak masuk exam dengan ilmu di dada aku rase bende tu jadi biasa la...bese la...kali ni dey all hadapi alam terakhir di sekolah...SPM sampai mati ko akan menyesal kalu xambik exam ni baik2. borhan ade gak bagi tau aku ade gak dak xnak blajar...yang tu biar la..aku xleh nak wat pe...tegur pon dah terlambat anyway all the best untuk esok...ingat aku slalu doa untuk korang sume...untuk che ngah..aku harap ko tak ambik hati ngan aku td...tp aku memang marah ah kat awek ko...harap ko paham perasaan aku la...anyway kita kawan sampai bila2 kan...ingat la janji2 kita...bestfren forever...susah senang bersama ya....all the best sume...

Monday, 16 November 2009

bosan tahap dewa ni


entah la nak explain macam mane keje kat emergency ni bosan la...tp bets la juga sbb banyak ilmu bleh kutip...tadi kene marah la plak sbb xdapat jawab soklan...macam mane ye nak luah kan...ape rase anda bila ade seseorang tanya and pasal something and then anda jawab maaf saya xtahu lagi pasal bende ni blom sampai level ni tp cik boleh la ajar slow2 bg paham sbb kami ni slalu je wat salah and the die halau keluar dari kawasan tu sbb anda xleh jawab soklan td..tu la yang terjadi...tapi pape pon aku sabar je sbb aku ni kan student lagi so kene la sabar.....pape hal pon borhan ngan dehe lagi 2 hari je so wish dey all the best for SPM...doaku slalu bersamamu...buat yang terbaik...

Sunday, 15 November 2009

tak tahan lagi



ari ni aku start keje kat hospital sultanah bahiyah...tp aku rase letih sangat sebab aku xtau la knape maybe sebab banyak sangat keje kot...aku mula2 kene jage asma bay tempat tuk orang yang mengalami masalah pernafasan tp time aku jage xde la plak kes lepas je aku balik blambak plak kes...aduih...sakit ati betul la...and the aku melepak ke red zon,green zone and yellow zon...red zon and green zon aku xjumpa ape yang best pon tp kat yellow zon banyak kes yang bes ye la first kes aku tengok jahit kaki,second tengok jahit tangan pastu jahit kpale plak...sume sebab kemalangan...agak seram tp terbaik la...member aku kat red zon telah menjalankan last office sebab tulang rusuh patah selepas melakukan CPR and the pesakit tu mati..agak seram tp bg aku bende tu aku dah lalui sem lepas so sem ni ok la skit...aku kene ready la sebab sok aku bertugas kat red zon...satu cabaran baru bagi aku sebagai student medic...aku dah xsabar nak balik ni...klinikal tinggal 8 ari je lagi pastu dah pac barang ....ape lagi balik la...rindu korang sangat2....tp untuk borhan ngan dehe jangan lupa wat yang terbaik untk SPM...rindu nak makan skali ngan korang nak mandi kat jeram pasu and so on la...be happy la terutamanya che ngah..jngan bnyak sangat masalah...jage diri sume ye...tunggu kepulangan aku ya....

Saturday, 14 November 2009


xtau la knape rase macam ni ari ni..bosan sangat..ari ni bola final hope my team menang la walau ujan lebat melanda...sok dah start klinikal....malam ni balik umah mak cik..sok keje office hour..arh malasnye...tp xpe la best la gak dok hospital tu...banyak bende yang boleh buat walau hospital tu agak sibuk tp xpe lagi banyak ilmu yang boleh dikutip...pape pon aku xsabar nak balik umah...jumpa atuk aku...dah rindu sangat ngan atuk ni...rindu kat lembu2 die skali huhuhu...dah stahun aku kat kedah ni...skejap je mase berlalu...aku dah habis exam...tinggal borhan ngan dehe aje ni....hope dey all buat yang terbaek untuk SPM ni...all the best...

Friday, 13 November 2009

hari yang membosankan



walau exam dah habis tp kegembiraan aku hanya sementara saje sebab baru je bape ari lepas exam aku dah mula rase bosan walau kelas xde tp tahap kebosanan tu amatlah melampau....aku dah rindu ngan kawan2 kat umah tu...entah la xtau la dey all macam mane sebab aku dengar brite banyak masalah ngan dey all ni..tp aku harap dey all dapat handle la masalah yang melanda walau aku xde disisi dey all....tp xpe la sebab lagi beape hari je lagi aku nak balik jumpa dey all..aku kene habiskan keje aku kat hospital sultanah bahiyah dan moga2 aku dapat result yang baik agar aku xrepeat pape....aku xtau nak wat pe skang so keje aku skang ni adelah tidor2,online...chatting and so on...busan la life macam ni tp sabar je la...dugaan belake ni....

Wednesday, 11 November 2009

akhirnya perjuangan aku berakhir



setelah berminggu-minggu aku berperang siang malam tanpa rehat akhirnya telah sampai ke penghujungnya apabila aku sekali lagi berjaya menempuh exam maut MASM tadi dengan jayanya..walau ade gak yang aku blur tp not bad la sebab aku study sampai kol 6 tadi..banyak gak la yang masuk hasil kerja keras ku...aku happy giler skang ni cuma tunggu mase nak masuk untuk klinikal je lagi ni yang hanya tinggal 2 hari je lagi...pastu aku dapat balik kampung jumpa sahabat aku yang aku sangat rindu...but before that aku nak enjoy sepuasnya dulu sbb aku dah habis exam...slama 2 minggu aku xkluar bilik akhirnya aku akan keluar dari gua yang menyiksakan aku selama ini...happy giler skang ni...sabak gang please wait for me....i will back as soon as i can...i promise....

tak tahulah kenapa



Ari ni aku tak tahu nak terjemahkan macam mane perasaan aku...aku rase macam nak marah tapi aku tenang je,aku sedih tp aku happy sangat...maybe la sbb aku dapat jawab exam dengan tenang td...tp aku risau kat borhan ngan dehe je ni sebab dey all nak exam minggu depan and bende yang paling sedih aku tak dapat bersama mereka sewaktu mereka exam...rase cam sedih la plak sebab xdapat bagi sokongan sepenuhnya...walau bagaimane pon aku tetap doakan mereka berjaya dalam exam yang penting tu...aku nak dey all berjaya and dapat buktikan bahawa kata2 orng sebelum ini terhadap mereka adalah salah...doa ku selalu bersama kamu sume....mat yie dah balik ke kampung tinggal aku je la yang masih berada jauh dari kampung...tp aku tak sedap hati la...ye la aku rase mat yie masih marah kat aku sebab ari tu aku tak balas mcj die...aku bkn sngaje xnak balas tp aku sibuk mase tu...handphone entah kemana...so yie aku harap ko paham ape yang aku luahkan...maaflah kalu aku ade salah silap ngan ko...janji aku dengan kamu sume ialah persahabataan kita akan kekal selamanya.percayalah....

Monday, 9 November 2009

persahabatan kami kekal selamanya


1) Pilih orang yang mempunyai minat yang sama seperti anda supaya anda mempunyai persamaan, tetapi jangan mengetepikan orang yang langsung tidak mempunyai persamaan dengan anda, bersikap terbuka baik untuk anda.

2) Ingatlah pada satu pedoman penting iaitu berlaku baik terhadap orang lain sebagaimana anda suka diperlakukan. Sekiranya anda menghormati orang lain, orang lain akan menghormati anda juga.

3) Sedarlah bahawa tiada siapa yang sempurna, setiap orang mempunyai sifat-sifat aneh dan kecacatan, dan menerima kecacatan antara satu sama lain adalah kunci persahabatan yang baik.

4) Hargai pendapat satu sama lain.

5) Sedarlah bahawa kawan yang rapat sekalipun tidak dapat bersama 24 jam. Bina minat-minat yang lain dan jangan cemburu apabila kawan anda mempunyai minat-minat yang lain juga.

6) Komunikasi sangat penting, kawan anda tidak boleh membaca fikiran anda. Sekiranya ada sesuatu yang menjejaskan persahabatan anda, beritahulah.

7) Jangan biarkan faktor luaran seperti tekanan (stress) menjejaskan persahabatan anda. Kawan yang baik akan membenarkan anda melepaskan perasaan kepada mereka, tetapi jangan hanya mempergunakan mereka untuk melepaskan
perasaan ... dan sebagai balasan anda sepatutnya bersedia untuk mendengar luahan perasaan mereka pula.

8) Belajar daripada satu sama lain.

9) Jangan mengata di belakang kawan anda.

10) Pilih kata-kata anda dengan bijaksana kerana anda tidak boleh menariknya kembali

rase gembira tak terhingga


hari ni aku rase happy sangat tak tahu nak luahkan macam mane.mungkin la sebab hari ni aku dapat jawab exam dengan jayanya dan ari ni aku dapat rehat yang cukup sebab esok aku cuti.tp sbenarnye tak leh la nak bercuti sangat sebab lusa ade killer paper of the year iaitu paper medical....so mase ni aku nak relex2 dulu and esok start la strugle untuk paper maut...satu perkara lagi yang membuatkan aku gembira ialah pasal aku dah tak lame lagi kat alor star ni sebab cuti sem dah dekat.so aku bleh balik kelantan jumpa kawan2 kesayangan aku.same lah ngan yang laen walau borhan ngan dehe je tak leh happy2 lagi sebab dey all nak exam SPM dah...i wish dey all the best..doaku selalu bersamamu...yg penting sekali raye ni kami sume akan berkumpul kembali setelah agak lame berpisah...tak sabar nak jumpa korang....rindu sangat2 ngan korang....

Sunday, 8 November 2009

lame tak update blog



agak lame blog ni tak di update..maklum la busy sangat sejak kebelakangan ni...ye la masing2 sibuk ngan keje masing2...macam aku ni tengah exam final untuk sem ni...urm..cuma tinggal 3 kertas je lagi..comunity health,medical and my last paper sosial medicine..tp kan stakat nie ok la lagi la sbb aku bleh jawab exam ngan tenang sbb ade sokongan dari keluarga dan kawan2...minggu depan aku aku dah start masuk klinikal kat HOSPITAL SULTANAH BAHIYAH...aku kene wad kecemasan la plak...minggu depan jugak dah bermula minggu yang paling sibuk untuk kami sume....aku kene get ready nak klinikal...borhan dan dehe dah nak start SPM pada 18 ari blan...mek ngah,mat yie,mat azim and korie sume sibuk ngan keje masing2 maklum la mase ni la nak kumpul duit.stakat ni la saje dulu nak study skit prepare untuk comunity health esok...kawan2 ku merindui mu sangat2 xsabar nak balik ni...semoga kita dapat berjumpa secepat mungkin...